Wednesday, January 11, 2012

Pommes et Noix

"Gâteau aux pommes et aux noix"

(Apple and walnut cake)






Photography and edition by Norma Aguilar
Fotografía y edición por Norma Aguilar


Yesterday, when I was looking through my new french book Le Grand Livre Hachette "Des Recettes Pour Tous Les Jours" or in english "Recipies for everyday", I decided to make something destinated for the month of January and a good cake for winter captured my atention: "Gâteau aux pommes et aux noix" (Apple and walnut cake). Here I leave the recipe, the book is in french so I'll do my best to translate it.

Ingredients:
120g of butter, 3 apples, 2 eggs, 120g of walnut
50g of sugar, 120g of flour with yeast, 70g of brown sugar

Preheat oven to 180°C. Melt the butter over low heat and let cool. Peel and cut the apples. Separate the egg white from the yolk, beat the egg yolks with the sugar until the mixture whitens. Add flour and the melted butter to the mix. Beat the egg whites and add it gently with a spatula. Pour into the previously floured pan. Press the apples and the walnuts to the mix and sprinkle the brown sugar. Let bake for 45 minutes.

*Thanks to Livia Claessen and Henri Kleinblatt for delighting us with their brillant recipies in this book.
I totally recomend it!


Ayer, cuando estaba hojeando mi nuevo libro francés Le Grand Hacette Livre "Des Recettes Pour Tous Les Jours", o en español "Recetas para todos los días", decidí hacer algo destinado para el mes de enero y un buen pastel para invierno capturó mi atención. El "Gateau aux Pommes et aux Noix" (Pastel de manzanas y nueces). Aquí les dejo la receta, el libro está en francés así que haré lo mejor para traducirla.

Ingredientes:
120g de mantequilla, 3 manzanas, 120g de nueces, 2huevos
50g de azúcar en polvo, 120g de harina con levadura, 70g de azúcar morena

Precalentar el horno a 180°C. Derretir la mantequilla a fuego lento y dejar enfriar. Pelar y cortar las manzanas en trozos. Separar la clara de la yema, batir las yemas junto con el azúcar hasta que la mezcla blanquee. Agregar la harina y la mantequilla derretida a la mezcla. Batir las claras a punto de nieve e incorporar suavemente a la masa con una espátula. Verter al molde previamente enharinado y prensar las manzanas y las nueces. Espolvorear el azúcar morena y dejar hornear por 45 minutos.

*Gracias a Livia Claessen y Kleinblatt Henri por deleitarnos con sus recetas en este brillante libro.
¡Lo recomiendo totalmente!

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